blomstermala-vardshus-white-min

Särös historia

blomstermala_gammal_litenDe tre nordiska kungarna möttes år 1254 i Släps socken i norra Halland. Syftet var att reglera vissa gränser mellan de tre länderna. Särö tillföll då Danmark. Med vissa avbrott kom Särö att tillhöra Danmark fram till 1645, då Halland blev svenskt på 30 år genom freden i Brömsebro.

Särö Havsbad

1839 anlades Särö Havsbad, av dåvarande ägaren till ön, med kall- och ett varmbadhus för både damer och herrar. Särö etablerades som bad- och kurort, en av de första i landet. Samma år annonserades om lustresor med ångfartyg till Särö om söndagarna ”om vädret tillåter och ett tillräckligt antal passagerare anmält sig” den första ångbåtsbryggan låg i Stallviken.

Sommarparadis

Särö med sin idylliska miljö endast 3 mil söder om Göteborg utvecklades snabbt till framför allt förmögna göteborgares sommarparadis. Många kungliga gäster och prominenta personer besökte också Särö under årens lopp. Till förströelserna på 1870-talet hörde förutom bad, tex krocket, kägel- och kricketspel, båt- och fisketurer , promenader, ridturer och åkturer med häst. 1879 introducerades tennisspelet, en helt ny sport, på Särö.

tennis_gammalNär även Gustav V och kungafamiljen började tillhöra de årligen återkommande gästerna, fick namnet Särö en särskild klang som landets kanske mest exklusiva badort. Gustav V tillbringade inte mindre än 35 somrar och var en entusiastisk tennisspelare.

Kommunikationer

1904 invigdes järnvägen som slingrade sig utefter den vackra kuststräckan mellan Göteborg och Särö. Säröbanans slutstation, som fick namnet Särö Västerskog, uppfördes intill ångbåtsbryggan.

1952 inträffade något som väckte munterhet längs Säröbanan. Två av de svarta ångloken från 1903, som stod i lokomotivstallet över natten, hade under de mörka timmarna målats med blommor och blad i färgerna rosa, gult och vitt. Lokförare och eldare, som övernattat i Särö trodde knappt sina ögon när de upptäckte det hela.

Passagerarunderlaget för Säröbanan minskade med åren. Buss- och biltrafik tog över. På nyårsafton 1965 gick sista tåget från Särö Västerskog. Idag är banvallen en populär promenad- och cykelled, en av de vackraste i landet. Under 1980-talet renoverades pietetsfullt de centralt belägna äldre byggnaderna. 1981 bildades Särö golf Club. Särö byggdes successivt ut under åren.

 Idag

bammalbat

På Särö, som numera är en halvö eftersom sundet vuxit igen, finns två skogklädda bergshöjder, Västerskog och Nordanskog. Topografiskt tillhör Särö det bohuslänska klippiga kustlandskapet. Naturreservatet Särö Västerskog är relik av bronsålderns lövskogar, som en gång täckte stora delar av västkusten, och här finns fina promenadstigar och storslagen utsikt. Vegetationen är unik för Halland med Idegran . Nordanskog har en liknade vegetation, men mer karaktär av vildmark.